2.5.2010

Olohuonerempassa historian havinaa

Remonttikaaos

Nyt on taas vappuhulinoiden jälkeen olohuoneesta purettu välikattoa sekä seinien pintalevytyksiä, ja huoneen uusi muoto alkaa hahmottua. Vanha katto on saatu esiin kokonaisuudessaan, mutta seinien osalta hommaa vielä riittää. Huone tuntuu avaralta ja kovin valoisalta kulkiessaan läpi talon ja ikkunoiden ulottuessa kahteen suuntaan. Sitä jopa tuntee itsensä aavistuksen pieneksi suuressa ja korkeuksiin ulottuvassa olohuoneessa. Huikeaa :)

Uusia tapettikerroksia paljastui muutamista paikoista, joista niitä ei oltu aikaisemmissa remonteissa poistettu. Kerrokset olivat kuitenkin niin tiiviissä paketissa pinkopahvien päälle liisteröitynä, ettei niistä saanut kovin selkeätä kuvaa siitä, että millaisia kuviot ovat olleet. Alla kuitenkin jälleen muutama tapetinpalanen ikuistettuna vanhimmasta uusimpaan.

 Sinistä ja mustaa kukkakuviota (?)

 Värikäs boordi

Vaalea tapetti kultaruudukolla

 Vaalea sekaraitatapetti

Olohuoneen seinistä on nyt kaivettu ainakin 8 eri kuvioista tapettia. Voi olla, että tapettikerroksia on talon lähes 100-vuotisessa historiassa enemmänkin, mutta niitä on ehditty jo poistamaan talon edellisten remonttien yhteydessä. Otimme löytämistämme kerrostumista talteen näytepalasia tarkoituksena säästää muistoja talon historiasta muutenkin kuin valokuviksi ikuistettuna.

Lisäksi seinäkerroksista löytyi muutakin historian havinaa. Yhteen hirteen oli kirjoitettu raksahommissa olleen työmiehen nimi sekä päivämäärä. "Ahti Tuomala 8 pvä 10 kk 22" eli Ahti on naputellut hirsiä meidän taloon 8.10.1922. Nyt meillä on sitten tarkempaa dataa siitä, milloin talo on tuotu Terijoen maisemista ja kasattu nykyiselle paikalleen. Kiitos, Ahti! :)

Ahtin puumerkki

Reunalistojen yhteydessä oli muutamissa paikoissa käytetty tapettien välissä sanomalehtien ja kirjojen sivuja. Sanomalehtien päivämääristä sain selvää sen verran, että lehtiä löytyi 20-luvulta vuoteen 1935 saakka. Yritin saada lehden palasista kokonaisuuksia kasaan, jotta voisin lukea vanhoja uutisia, mutta kovin oli hankala erotella lehtileikkeitä tapetti- ja liisterimassan seasta. Muutamia kokonaisuuksia sain kuitenkin hahmotettua, tässä otteita:

-----------------------------
Sanomalehden otsikko: Alkuperämaan ilmoittaminen tullee käytännöksi juustokaupassa

Ote kirjasta: Ryypättiin aamiaisella, ryypättiin päivällisellä, ryypättiin illallisella. Omistaja piti siitä siksi, että tämä osoitti...

Ilmoituksia sanomalehdessä:

Kokouksia tänään:
V.P.K:n S.V klo 7 i.p.
Suomen Muinaismuistoyhdistys klo 7 i.p.
Suomen Kansantanssin Ystävät klo 7,30 i.p.
Hämäläis-Osakunnan vuosijuhla klo 8 i.p.

Pieni pätkä sanomalehtiuutisesta:
...Pacific linjan pikähöyrylaiva "Montnairn" on ilmoituksen mukaan täkäläiselle pääasiamiehelle Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiölle saapunut t.k. 25 p:nä Quebec'in Kanadasta. Laivalla kaikki hyvin.
-------------------------------


Ja näiden löydösten lisäksi yhdestä hirrestä löytyi musteella/tussilla tai leimasimella tehty merkintä. Alla kuva tuosta merkinnästä, meille tämä merkintä jäi mysteeriksi. Omia arvauksiamme olivat Tiiakgg, Tuakgg, Tuakaa... Siis että mitäh!? Jos siis jollekin tämä teksti aukeaa, niin laittakaapa viestiä :)

Mysteerimerkintä

Purkuhommat alkavat olla siinä vaiheessa, että uusia pintoja voi jo alkaa suunnittelemaan. Olemmekin jo _luultavasti_ päässeet yhteisymmärrykseen olohuoneen tapetista. Olohuoneeseen jätetään hirsiseinää näkyviin ja hirsiseinän kanssa tullaan luultavasti yhdistämään Pihlgren & Ritolan vaaleata Pro Finlandia -tapettia.

 Kuva: Tapettitehdas Pihgren & Ritola Oy, Pro Finlandia

Kävimme tutkailemassa tapetin väriä myös rautakaupassa, sillä tietokoneruudulla värit hieman vääristyvät. Hyvältä näytti, vaikkakin rautakaupassa Tapettitehtaan tapeteista oli onnettoman pienet näytekansiot. Niistä oli vaikea hahmottaa kuvion kokonaisuutta. Täytyy siis joku päivä ajella pääkallopaikalle Tapettitehtaalle tutkailemaan isommassa skaalassa. Samalla voi zoomailla muitakin tapetteja, sillä tarkoituksena on valita kaikki uudet tapettipinnat Pihlgren & Ritolan mallistosta. Perinteikkäät tapetit sopivat tällaiseen talovanhukseen täydellisesti ja valinnan varaa tapettivaihtoehdoissa riittää.

2 kommenttia:

  1. Vau! Hienoja löytöjä talon historiasta. Mukavaa , kun talolla on tarina kerrottavanaan... =)

    VastaaPoista
  2. Mielettömän hienoa että jaksat taltioida projektin etenemistä & muuta elämää! Jää itsellekin talteen ja tällaiset naamakirjattomat ihmiset pystyy myös seuraamaan :) Tosi mielenkiintoista! -Minna

    VastaaPoista