11.11.2011

Pieni ahdistus


Olen havainnut, että bloggaajat ahdistuvat tämän touhun järkevyydestä aina välillä. Iskee ahdistus siitä, että onko mitään järkeä jakaa asioita kodistaan ihan julkisesti. Itseltäni tuo ahdistus on pysynyt poissa. Tähän asti.

Ahdistus lähti kasvamaan, kun törmäsin Facebookissa ihan vieraalla sivustolla itse ottamaani kuvaan, meidän kotoa. Tiedän, että olen itse kuvat internettiin laittanut, mutta silti tuo kuvalainaus ilman lupaa tuntui yllättävän henkilökohtaiselta. Täällä internetin villissä maailmassa, jossa immateriaalioikeuksia poljetaan mennen tullen, olen yrittänyt pitää kuvakulmat sellaisina, etteivät kuvat olisi niin henkilökohtaisia (esim. lasten kasvoja ei näytetä). Sillä onhan se ollut tiedossa, että kuvia lainataan ja käytetään ties missä tarkoituksissa ilman lupaa, vaikka etusivulla luvan perään huhuilenkin.

En nyt halua heittäytyä marttyyriksi ja lopettaa bloggaamista sen takia, että kuviani on lainailtu. Olenhan asian tosiaan jo aikaisemminkin tiedostanut. Nyt täytyy vaan miettiä, että mitkä ovat suuntalinjat tästä eteenpäin, sillä motivaatio ei ole ollut ajanpuutteen vuoksi viime aikoina ihan huipussaan bloggaamisessa. Mutta en nyt laita vielä blogiani kiinni tai tauolle, vaan hengähdän hetken ajatusteni kanssa. Kiitos, kun jaksatte hengata täällä blogimaailmassa kanssani! :)

P.S. Loppujen lopuksi - enhän tätä bloggaamisen vaivaa näkisi, jos en tästä hommasta nauttisi niin suunnattomasti. Iloa tästä on ollut niin paljon enemmän kuin ahdistuksen aihetta. Dramaattisesta starttikuvasta ja otsikosta huolimatta, ei tämä niin vakavaa ole :) Eteenpäin sanoi mummo lumessa. Palaillaan!

Päivitys: Pakko mainita vielä, että olin yhteydessä kuvan lainaajaan ja sain mitä kohteliaimman vastauksen pahoittelujen kera, joten siltä osin asia loppuunkäsitelty.

5 kommenttia:

 1. Onpa tylsä juttu! Voisikohan olla niin, että kuvia käytetään vähemmän hanakasti luvatta, jos nurkasta löytyy jonkinlainen copyright-merkintä? Kannattanee ainakin kokeilla.

  Toivottavasti bloggaamisen ilo löytyy jälleen – värikkäillä sivuillasi on aina mukavaa piipahtaa :)

  VastaaPoista
 2. Tuo copyright -merkintä on kyllä varteenotettava vaihtoehto! Laitetaan se mietintämyssyyn :)

  Kyllä varmasti motivaatio löytyy - itseni tuntien, kelkka voi kääntyä vaikka jo huomenna. Ja kai tähän pohdintapisteeseen täytyi saapua ennemmin tai myöhemmin, tähän asti kaikki onkin ollut pelkästään vain KIVAA! :)

  VastaaPoista
 3. Kiva kun et vielä luovuta, sillä blogiasi on ollut niin ilo seurata! Ja onneksi asia on loppuunkäsitelty.

  Itse olen myös tietoisesti välttänyt henkilökohtaisuudet blogissani, jonka vuoksi tuntuukin, että kirjoittaminen jää kovin vähille. Pari riviä vain uusista väkerryksistäni ja muutama kuva, tylsää, mutta ehkä parempi näin. Ja luulen, että teini-ikäinen tyttäreni ei ilahtuisi kovinkaan paljon, jos kertoilisin julkisesti perheeni kommelluksista...

  Täytyy kyllä itsekin miettiä tuota copyright-merkintää.

  Kaikesta huolimatta, oikein mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Kiva, Jaana, kun kävit kommentoimassa :)

  Itsekin olen yrittänyt pitää nuo perhetarinat hyvin lyhyinä ja pinnallisina mainintoina, mutta väkisinkin jotain tulee aina paljastettua, kun näiden neljän seinän sisäistä asioista (remppa, sisustus, käsityöt, tuunailut, kirppislöydöt...) bloggaan. Kuvien suhteen lasten kasvoissa menee tiukka raja, niitä en paljasta.

  Ymmärrän hyvin tuon rajauksesi, sillä eipä varmasti teini-ikäinen ilahtuisi kovinkaan, jos äiti pälpättäisi netissä tapahtuneita tarinoita ;) Ja sitä paitsi blogisi on JUURI hyvä tuollaisenaan, ei lainkaan tylsä. Perheblogit ja muut ovat sitten oma lajinsa, jokainen miettii ratkaisunsa omista lähtökohdistaan :)

  Pieni ahdistus on tänään tipotiessään ja tästä kommelluksesta on nyt sitten seurauksena copyright-merkintä kuviin ja ehkäpä vieläkin kovempi harkinta siitä, että millaisia kuvia jaan. Hauskaa viikonloppua sinnekin!

  VastaaPoista
 5. Mukavaa, että bloggailu jatkuu.
  Meidän blogissa onkin sinulle tunnustus.
  Aurinkoista tulevaa viikkoa!

  VastaaPoista