17.12.2011

Ihan itse tehty


Noudatin tänäkin vuonna perinnettä, jonka mukaan pyrin antamaan läheisille ystävilleni lahjaksi jotain ihan itse tehtyä. Tänä vuonna tein jouluista makusiirappia. Keittelin kattilallisen siirappia, joka koostuu omenasiideristä, vedestä, fariinisokerista ja mausteina käytetyistä vaniljasokerista, kanelista ja kardemummasta. Mitään reseptiä minulla ei valitettavasti ole oikein antaa, sillä heittelin mittasuhteita vähän päästäni.

Ajatuksena on, että ystäväni voisivat sujauttaa tätä makusiirappia kuuman juoman mausteeksi esim. kahviin tai muuhun kuumaan juomaan. Tätä voi nauttia myös vaikkapa pannukakun tai jäätelön kanssa. Mielikuvitus vain on rajana :)Joulukortitkin olemme laittaneet postiin. Mieheni on tähän saakka vastustanut ajatusta siitä, että lähettäisimme lapsista joulukorttikuvan. Hänenkin mielestään sukulaisten ja ystävien lähettämät joulukortit pienokaisista tonttupuvuissaan tai muuten jouluisissa tunnelmissa ovat ihastuttavia, mutta silti hän ei jostain syystä ole halunnut meidän lapsia joulukortteihin. Nyt sain kuitenkin lanseerattua hänelle ajatuksen pienestä tonttupojasta, jonka kasvot eivät kuitenkaan kortissa näy :)


3 kommenttia:

 1. Onpa upee toi kortti! Teetata vahan isompi pino ja laita myyntiin :)

  Tuosta siirapista kyselisin, etta jaahtyessaan muuttuuko rakeiseksi, tai kovettuuko pinta tai sokeri pohjalle tms? Ja kuinka paksua siirappia teit koostumukseltaan? Miljoona kysymysta, mutta erittain elintarkeita :D Taalla kun ei myyda siirappia valmiina, siis sita oikein tahmeeta tavaraa, ja suomalainen jouluruoka on hyvinkin siirappista ;)

  Ma olen jostain lukenut, etta siirappi on valmista silloin kun sokeri ei enaa sula veteen (edes kuumana), vaan jaa pohjalle kiteina. Eli vesi on tyydyttynyt sokerilla silloin. No, ma oon tehnyt tallai ja maku on ihan mainio, mutta jaahtyessaan se semikovettuu :o

  Eli laitankohan ma sittenkin liian paljon sokeria. Mutta jos laittaa vahemman, niin siirappi on tosi litkua :p

  Kun laittaa pari teelusikallista viinikivea joukkoon, pitaisi koostumuksen pysya nestemaisena ja juoksevana, kuulemma. Huoh, vaikeaa. Kiitti, jos jaksat vahan selventaa :)

  VastaaPoista
 2. Kiva tuo siirappi-idea! :) Mä jään odottelemaan perinteisiä sinappeja ja hyytelöitä. Vaikka ne ihan hyviä onkin, saan niitä yleensä jouluna kymmenen purkkia - ja se on kahden hengen talouteen vähän liikaa... :/

  VastaaPoista
 3. Eryah, kiitti korttikehuista :) Mitä tuohon siirappiin tulee, niin täytyy heti alkuun todeta että ensimmäistä kertaan tein... Vahvalla pohjalla ei siis osaaminen ole. Toki sen verran katselin ohjeista, että esim. Marttojen makusiirappiin tuli 1 dl fariinisokeria per 2 dl nestettä. Tällä reseptiikalla tulee kuitenkin todella litkua, ei ollenkaan sellaista siirappimaista. Mä sitten laitoin vähän enemmän sokeria ja pysyi kyllä vielä jääkaappiviilennyksen jälkeenkin ihan hyvänä - ei liian kovaa vain sellaista sopivan juoksevaa :) Olisitkohan tosiaan laittanut sitten liikaa sokeria... Toivottavasti saat siirapin aikaiseksi! :)

  Saara, kiva kun kävit taas kommentoimassa. Me saadaan yleensä tosi vähän ruokalahjoja, joten sinapit ja hyytelöt olisivat tänne suuntaan oikeinkin tervetulleita. Mutta eihän niitäkään toki ihan kymmentä purkkia tarvitsisi ;)

  VastaaPoista